ADOLESCENȚA

     Adolescența începe de la vârsta de 14 ani - când ni se eliberează buletinul de indentitate - sau, în anumite cazuri, de la 18 ani. Este o perioadă ce durează până la vârsta de 23 - 25 de ani, însă, de cele mai multe ori, poate dura până la 30 de ani, sau chiar mai mult; în această perioadă omul se bucura de ,,copilărie” și „practică sportul” „fuga de responsabilitate”.
    Care este motivul pentru care atunci când apare o persoană atrăgătoare de sex opus, o placi și începi să scoți la iveală defectele celor din jur? De ce povestești întâmplările mai puțin plăcute ale prietenilor tăi? Cred că acele întâmplări, amintiri ar trebui ținute în tăcere și nu destănuite cu prima ocazie pentru a-l coborî pe cel de lângă tine în ochii persoanei de sex opus. Este posibil ca, a doua zi, să nu mai întâlnești persoana respectivă... însă pe prietenii înjosiți îi vei întâlni și mâine. De ce nu depui efortul de a le observa calitățile și, în același timp, de a fi mai bun decât ei, fără a fi învidios? Iar după o perioadă, comparația cu persoana de lânga tine să fie înlocuită cu o comparație cu tine însuți. Să fii mai bun decât ai fost ieri!
    De ce încerci să exprimentezi viața? De ce ajungi la extreme (alcool, droguri, țigări etc) când vezi că nu-ți aduc nimic în plus? Sunt alții, mult mai înaintați în vârstă, cărora alcoolul, drogurile, țigările, cluburile și altele nu le aduc nimic în plus. Poate le aduc un minus. De ce nu te gândești la asta? Poate găsești o scuză să spui ,,că-ți trăiești viața”. Dar eu îți spun că poți să îți trăiești viața nu doar frecventând cluburile, fumând, consumând alcool, ci pur și simplu fiind civilizat, respectând legile (regulile), respectându-i pe cei din jur. ,,Trăiește-ți clipă dar ai grijă ca în viitor să zâmbești, atât tu cât și care te înconjoară. Imaginează-ți viața de acum: ce gândești, ce faci, ce prețuiești? Imaginează-ți viața peste 20 de ani și vezi dacă ceea ce faci este bine sau nu”. Imaginează-țí un model, un fel de fi, de arăta peste 20 de ani și luptă pentru a ajunge așa cum ți-ai propus.
  De ce arunci pe stradă ce nu-ți mai folosește, când la 10 metri este un cos de gunoi? De ce nu traversezi pe la trecerea de pietoni, pe culoarea verde a semaforului și traversezi neregulamentar, printre mașini? De ce nu te gândești că este posibil ca tu fii exemplu pentru un copil care se află pe trotuar? Tu ești atent la mașini, însă el - dacă te-a văzut cum treci strada - nu va fi atent și va fi lovit de mașină. Cine este vinovat? Oare ai da un exemplu bun dacă ai traversa neregulamentar? Ai observat că unii câini, în special maidanezii, stau la trecerea de pietoni, așteptând culoarea verde sau să treacă un om? Oare de ce?
     Când intri în sala de curs, de ce nu îți saluți colegi? Ce ți-au făcut? Dacă unii nu îți răspund, este treaba lor! Respectându-i pe cei din jurul, te respecți pe tine însuți. Dacă repeți salutul de fiecare dată, odată și odata vei primi răspunsul și de la persoana care nu te plăcea.
     De ce nu îți respecți profesorii? Poate au vârsta părinților tăi, poate sunt mai în vârstă sau mai tineri; nu contează! Trebuie să-i respecți pentru efortul pe care l-au depus pentru a ajunge în fața ta, pentru anii în care au învățat! Niciodată profesorii nu îți vor răul. Ascultă-i și ar putea fi buni prieteni, adevarați părinți! Respectă-i și așa vei avea mai mult de câștigat! De ce le răspunzi obraznic? De ce nu ești atent la ore? De ce nu vrei să ai note mari? Oare materiile predate în școală nu sunt importante în viață?
     De ce răspunzi în fața părinților? De ce ești violent, reacționezi urât când unul dintre părinți te ceartă? Acordă-i câteva minute, poate chiar ore, pentru a se liniști, după care cere-i permisiunea de a-ți exprima părerea. De ce nu le spui părinților ce faci? Unde te duci? Ce ai făcut în ziua respectivă? De ce îți este frică să comunici cu ei? Crezi că ți-ar vrea răul? Crezi că ei nu au fost ca tine? Poate te-ar ajuta cu sfaturi sau cu idei mai bune.
     De ce nu ieși afară să te joci, să te bucuri de compania prietenilor tăi? Dacă nu ai prieteni încercă să-ți faci! Iar dacă ai prieteni, ai încredere în ei! Dacă vezi că te dezamăgesc sau nu îți place compania lor, nu te retrage în casă, în fața calculatorului! Caută-ți prieteni de vârstă apropiată, în compania cărora să te simți bine! Să vă ajutați reciproc! Nu căuta să profiți de pe seama lor căci nu vei mai fi acceptat sau ajutat. Respectă-ți prietenii și încercă să aduci un plus în viața lor, și astfel, îți vor aduce și ei un plus în viața ta!
     Dacă primești un sfat, încercă să-ți imaginezi cum ar fi dacă l-ai urma! Și vei reuși să vezi dacă este bun sau nu pentru tine. Nu toate sfaturile sunt bune. ,,Dumnezeu ne oferă rude, dar nu și prieteni. Așa că putem să ne alegem singuri prietenii!”