O poveste

       Au fost odată doi frați care aveau fiecare cate un teren. Primavară când a venit vremea semanatului au împrumutat, semințe de la boierul din sat, pentru a le semană pe terenurile lor. Dar boeirul le-a pus condiția de a munci și pe terenurile care le avea lui, pană îi vor da înapoi semințele împrumutate. Cei doi frați au semanăt fiecare pe aceasi suprafață de pamânt. Frații au muncit și pe terenurile lor si pe terenurile deținute de boier, așa cum se înțeleseră cu boierul. Dar aceea vara a fost secetoasă.
       Toamna când au adunat roadele semințelor, fratii nu reușira să strângă de pe pamânturile lor recoltă care sa le asigure hrană necesară pentru hrană necesară pentru ei,pentru animalele din ograda lor și sa dea inapoi în primavară urmatoare semințele care le luasera de la boier.
       In timpul iernii, primul frate împreuna cu familia sa s-au osptatat. Nu au avut restricții, nu au mai avut alta de hrană în afara de roadele obținute de pe urma semințelor.
       Al doilea frate, alaturi de familia lui, au redus cantitatea de hrana, sa pentru economie. Pentru ca au conștientizat ca nu au hrana sa le ajungă pe parcursul unui an. Semințe pentru a le da inapoi boierului. Și semințe pentru a semană pe terenuri primvara urmatoare. Au fost la pescuit, la vanat pe timpul ierni, au muncit la oamenii din sat pentru a caștiga bani sa iși cumpere mâncare.
       Primavara, primul frate nu mai avea nici o sămânță din anul care trecuse. Așa ca fost nevoit sa îi mai ceara boierului alte semințe, pentru a le putea semană pe terenul lui. Acum boierul i-a dat semințele cu condiția sa îi dea un sfert din recolta de pe terenul lui și sa-i muncească pamântul boierului.
       Cand a venit primvara,cel de-al doilea frate a avut sa îi dea înapoi semințele boierului , și semințe sa semene pe terenul sau, fară a lua semințe de la boierul din sat.