Natura

     De ce îți bați joc de natura atât de generoasă cu noi toți, buni sau răi?
     Când ai atins iarba dintr-o pășune sau dintr-un parc nu ai avut o senzație plăcută? Când ai auzit cântecul păsărilor, al greierilor, al frunzelor te-ai indispus vreodată?
     Când ai ajuns în mijlocul naturii și ai coborât din mașină nu ai inspirat adânc aerul curat?
     De ce arunci gunoaiele? Îți place să simți mirosul de mâncare stricată aruncată de altul?
     Abia ajuns în mijlocul naturii nu te bucuri de priveliștea minunată? Dacă rupi crengi, flori, sau tai pomi nu vei distruge peisajul puțin câte puțin? De ce nu ai grijă de peisajul oferit de natură, ca să se poată bucura și urmașii tăi?
     Cu toții știm că natura este aceeași, că nu se schimbă niciodată, că este imobilă, dar asta nu înseamnă că este moartă sau că nu ne poate vedea și simți. Orice pietricică, indiferent de mărime este o ființă care nu se poate mișca dar asta nu însemnă că este moartă. Iarba, plantele, copacii sunt și ele fixe, au rădacini care le oferă hrană, dar tulpina, frunzele și florile au o posibilitate limitată de mișcare. De ce să le luăm această posibilitate?
     Animalele sălbatice depind de natură: de pământ, de rocile pe care se deplasează, de adăpost, de ascunzători, de vegetație. Poate iubim animalele, dar dacă le distrugem ,,casa” oare le mai iubim? De ce atunci când întâlnim un animal ne entuziasmăm și îl chinuim în loc să îi oferim hrană, dragoste, mângâiere, cuvinte frumoase? Așa cred că este moral să ne comportăm cu un animal!
    Noi oamenii, capătul lanțului biologic, superiori rocilor, plantelor, animalelor datorită rațiunii și a conștiinței suntem îndreptățiți să ne batem joc de ele? Ar trebui să avem grijă de ea, pentru că doar așa natura are grijă de noi. Să trăim în armonie cu natura!
     Orice modificare, cât de mică, se poate transforma cu timpul într-una imensă, fără ca noi să conștientizăm dezastrul provocat. Ar trebui doar să ne bucurăm de natură, fără să o modificăm.
     De ce să nu ai propria plantă în casa, o plantă pe care să o îngrijești? Ar fi o priveliște frumoasă, o sursă de oxigen, indiferent de soi, mărime sau culoare!
     Fii responsabil și atent la tot ceea ce faci indiferent unde ești: în mijlocul naturii, acasă, la școală sau la muncă!